Elhuyar Hiztegia
#ElhuyarrenGomendioak

Hiztegi-unitateak

Beste hiztegietan

Idazlagun

es > eu

sosa

Partekatu sareetan:

  •  s.f. (Quím.) soda

    sosa cáustica: soda kaustikoa

*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

soda (eu)

sosa (es)

Beira lortzeko, elementu beiraztagarriak (silizea edo anhidrido borikoa), urtugarriak (alkaliak edo soda) eta egonkortzaileak (karea) nahastu behar izaten dira.>
www.euskonews.com

El vidrio se obtiene mediante la fusión de una mezcla de elementos vitrificables (sílice o anhídrido bórico), fundentes (álcalis o sosa) y estabilizadores (cal).
www.euskonews.com


Soda urari erantsi behar zaio beti, eta inoiz ere ez alderantziz, ura sosari.>
www.euskonews.com

Advertir que hay que añadir la sosa al agua y jamás el agua a la sosa.
www.euskonews.com


Arratek xaboia egiteko erabiltzen duen prozesua honako hau da, funtsean: Ontzi batean ur hotza ipintzen du eta soda gehituz joaten da, makila batekin nahasten duen bitartean (ez da inoiz ezer metalikorik erabili behar).>
www.euskonews.com

El proceso de fabricación de jabón que usa Arrate en resumen es el siguiente: Pone en un recipiente agua fría y va añadiendo la sosa y se va revolviendo con un palo (nunca con nada metálico).
www.euskonews.com


Xaboiak egiteko, animalien koipea edo gantza erabili beharrean oliba-olioa eta soda kaustikoa erabiltzen da. Horri esentziak eta belarrak eransten zaizkio, hala nola izpilikua, asunak eta abar, zer lortu nahi den kontuan hartuz.>
www.euskonews.com

Para fabricar jabones en lugar de usar sebo o grasas animales usa aceite de oliva, y sosa cáustica, a la que añade las diferencias esencias y hierbas, por ejemplo lavanda, ortigas, etc., según lo que se desee obtener.
www.euskonews.com


3.- Olioak eta soda tenperatura jakin batean nahasten dira (kontu handiz, zipriztinik ez botatzeko), eta eragin egiten zaie ore sendo uniformea, bexamelaren antzekoa, lortu arte.>
www.euskonews.com

3º A una temperatura determinada se mezclan los aceites y la sosa (con mucho cuidado de que no salpique) revolviendo hasta lograr una mezcla uniforme y espesa, una especia de besamel.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago

Hitz-jolasa